MOTTÓ: TISZTA FEJ

 
Már sokszor volt szó a döntésről, a kapcsolóról, hogy minden rajtunk múlik – de arról még nem, hogy MI ALAPJÁN hozzuk meg a döntéseinket? A FEJ vagy az ÉRZÉS szerint? Vagy mindkettőt használjuk? Melyik az ERŐS tényező?
Mind a FEJ, mind a SZÍV lehet TISZTA vagy ZAVAROS.
Tiszta állapotról akkor beszélünk – és ebben nem lesz semmi új -, mikor a BELSŐ HANGRA hallgatunk.
Amikor halljuk a belső hangot, azt a finom, csendes súgást, ami sokkal inkább egy „beszélő érzet”, és nem a „kis emberke a fejünkben” (vannak verselők, akiknél ő beszél, de szerencsére mindig felismerhető), akkor a FEJ IS TISZTA. A gondolatok is leegyszerűsödnek, egyértelműsödnek.
Amikor azonban mások beszélik tele a fejünket, mások érveit halljuk egyre-s-másra, akkor bizony nagy káosz lehet az eredménye. A csapda ott van, hogy ha sok érvet meghallgatunk, mindegyikben van ráció. Vegyünk például egy házvételt.
Van, aki azt mondaná, hogy csak domboldalra építkezz, mert a kilátás megfizethetetlen. Van, aki azt mondja, csak kertes házat vegyél. Van, aki azt mondja, a lapos tető az igazi. Van, aki ennek pont az ellenkezőjét. Van, aki a kandalló mellett tenné le a voksát, van, aki a pellet kazánra esküszik...
Vagy: nagyon jó példa még az iskolaválasztás kérdése. Itt jók a tanárok, ott sok az utazási lehetőség. Itt nincs jó nyelvoktatás, ott meg nincs jó matektanár. Ez közel van, de... A másik messze van, de.... Ismerős helyzet? MI alapján fogunk végül dönteni?
A SAJÁT ÉRZETEINK SZERINT.
Jó esetben...
Ha meg nem, menet közben úgyis kiderül és váltani mindig lehet... Egy háznál már nehezebben, de ott sem lehetetlen.
Tehát, lehet érveket meghallgatni – de közben NE hagyjuk elveszni az ELSŐ MEGÉRZÉSÜNKET.
Mert ez a BELSŐ BÖLCSESSÉGBŐL eredő, az össze többi a „felszín” hozadéka.
 
Másik téma, mikor ÍTÉLELET alkotunk valakiről. Magunkban.
Aztán elmondjuk másoknak is. Erre szokták mondani, hogy „ne ítélkezz, hogy ne ítéltessél”. Ez így igaz. Csakhogy ezt a kijelentést mára már előszeretettel keverik a KRITIKÁVAL, épp azért, hogy NE LEHESSEN kritikát gyakorolni! Egyébként mindig a hamisjátékosok szoktak a legjobban dobálózni az „ítélkezel” kijelentéssel....
 
Amikor ítéletet mondunk, nem mindegy, hogy ismerjük-e az adott ember vagy adott helyzet minden körülményét. A viselkedés vagy a helyzet kialakulásának minden okát. DE! Ilyen esetekben is jelentkezik egy ÉRZET. Egy SÚGÁS. Érdemes hallgatni rá, mert JELZI az illető vagy az adott helyzet VALÓS mibenlétét.
Például amikor történik valami baleset és kiírja a face.
A kommentekben azonnal jönnek az ELÍTÉLŐ megjegyzések.
Mi alapján? A saját addigi tapasztalatok alapján. Egyik sem ismeri a konkrét helyzetet, mégis ítéletet alkot a baleset okozójáról.
„Minek ül autóba, ha fáradt?”, „Biztos megint a telefonját babrálta”, „Miért kell mindig száguldozni”, „Miért nem áll meg, ha a gyerekkel van valami”... stb..stb..stb... Ugyanakkor ha elolvassuk a hírt, bent, magunkban megjelenHET egy ÉRZET, egy KÉP, hogy mi történhetett...Érdemes utána járni, hogy jól éreztük-e, mert az ilyenek tudják a megérzéseinket edzeni.
 
Amikor KRITIKÁT gyakorlunk, azt is a tapasztalat diktálHATja, de a belső IGAZSÁGÉRZET IS szerepet játszik benne. Akinél erős és fejlett, „ellenszélből” kiszagolja a hamisságot. Embernél, hírnél egyaránt. Lehet, ahogy akkor és ott, adott pillanatban nem tudja bizonyítani, de nem kell sok hozzá és ki fog derülni, hogy jó volt a megérzés. A hírek esetében szoktam mondani: nem az a kunszt, hogy mindent meghallgatok és azokból rakom össze a magam nézetét, hanem az, hogy ELSŐRE megmondom, igaz vagy hamis!!! Itt kezdődik és ez az alap!
 
Mai angyalunk RAZIEL, aki a SZELLEMI MEGÉRTÉS angyalaként jelentkezett. A szellemi megértés elengedhetetlen feltétele azonban az ŐSZINTESÉG, a tiszta szándék és szó. A hűség az ALAPVETŐ értékekhez, mint a TISZTASÁGHOZ, TISZTESSÉGHEZ, melyből fakad a TISZTELET.
Akiben működik a tisztelet, úgysem fog ítéletet alkotni – ellenben kritikát bármikor, hisz a kritika az, ami vissza tud terelni egy tévútról.
Viszont a FÉLELEMBŐL, MEGALKUVÁSBÓL megalkotott döntések, ítéleletek, kritikák MINDIG az önfeladást eredményezik...
 
Ma a "Teremburán" együtt áll a NAP, a MERKÚR, a HOLD és a VÉNUSZ, este pedig ÜRESHOLD is lesz. Mindegyik bolygó a SZŰZ csillagkép lábánál halad, ami az ELRUGASZKODÁS, a káoszból való KIlÉPÉS jelölője.
Mivel mindegyikük a HALAK csillagképben látja a FÖLDET, miről üzennek ők?? Hol van az "elrugaszkodás" helye?
BENT, MAGUNKBAN... Hisz ott van ÉL-et és nem a külvilágban..