A LÉLEK TÜZE

 
A lélek tüzét nevezzük SZENVEDÉLYnek. Ez a tűz az, ami az alkotást áthatja, melynek eredménye a látható forma, ami ÉLŐ.
Minden szenvedéllyel készült mű, legyen az ház, festmény, zenedarab, tánc vagy tanítás, írás vagy akár egy étel: ÉL.
Ezt nem lehet ésszel érteni, ezt megint vagy ÉRZI valaki, vagy nem.
A lélek tüze átjárja az alkotót és alkotását. Hiszen EGYEK, egyben vannak.
Ezt nevezhetjük akár „művészi igényességnek” is.
Minden, ami igényesen készült, az "IGÉS". Azaz élő. MEG-IGÉ-ZŐ. Megszólít, a nézőben is elindítja az IGÉT....
Ami „langyosan” született vagy ELMÉBŐL – az HALOTT. Nincs benne pulzáció, nincs benne élet.
Vajon hányszor jártunk már úgy, hogy elmentünk egy épület mellett és megéreztük benne az életet – és hányszor, hogy hideg, halott, üres érzés járt át minket?
Ma, ha ránézek egy modern kockaházra, vagy akár a panelházakra, ugyanez az érzésem van: HALOTT. Nincs lelke...
Lehet, hogy a benne élők fel tudják valamelyest tölteni – de az „üresség szaga” mégis benne van. Aki érzi, el is megy onnan, amint teheti.
Az üres, „halott”, tartalmatlan alkotásokat nevezzük még LELKETLENNEK is.
Mennyi ilyen tanórát ültünk végig gyerekkorunkban az iskolában? Még az életünket is meguntuk alatta. Megtanulni nem is tudtuk az így tanítottakat. Sokaknak vesztek el emiatt értékes tantárgyak, mondjuk kémia, fizika, vagy akár a magyar is, mert „lelketlenül” tanították nekik! Később pótolni a kiesett ismereteket sokkal nehezebb volt és az űr ott maradt. Még akkor is, hogy ha mindarra, amire nincs szükség, azt amúgy is szelektálja az agy. Mégis: a gondolkodásmódot, a látásmódot, az érzékelést MINDEN TANTÁRGY befolyásolja.
Jómagam például kimondottan „humán” beállítottságú vagyok, mégis „reál” főiskolára jártam, a humán gimnáziumban pedig szigorú matek-fizika-kémia képzésben részesültem, amik meghatározták a LOGIKAI gondolkodásmódot. Ez az, ami MA, a „spiri” munkámban nem engedi az "elszállást" és megtartja bennem a "Józan paraszti észt". Nem kell a másodfokú megoldóképlet, nem kellenek a szögfüggvények, a szélsőértékszámítások, amiket amúgy is töröltek a fejemből – viszont annál inkkább kell a LELKÜLET, az ÁTLÁTÓKÉPESSÉG, amit a „reál” tantárgyak megadtak.
Igaz, nagyon „LELKES” tanáraim voltak anno. Ezért is tudták ÁTADNI a tudást úgy, hogy megmaradjon. Lélekből, szenvedélyből, elköteleződésből.

Tehát a LÉLEK TÜZE NÉLKÜL NINCS ÁRAMLÁS. Nincs NŐ-vekedés....

Viszont a szenvedély, mely nem talál utat magának, hamar fel tudja magát emészteni és lesz belőle SZENVED-ÉS.
Elindul az önsorsrontás, aminek oka mindig egyfajta VAKSÁG és SÜKETSÉG.
HA valaki valamire elhivatott, mert elHÍVása van, akkor folyamatosan kapja a JELEKET, hogy merre forduljon és mikor és kihez.. Épp mit tegyen. Mit tanuljon meg, hol és kinél. De ha csak arra vár, hogy „majd megsegíti őt az isten” és NEM LÁTJA, hogy az Isten MÁS EMBEREKEN KERESZTÜL SEGÍT – akkor bizony végzetébe zuhan.
Erre mondják még, hogy a „tett halála az okoskodás”. Így is van. Mert mi az okoskodás? Az agyalás. Amikor nem hallgatunk a LÉLEK HANGJÁRA, hanem ERŐVEL AKARUNK valamit. No, ilyenkor SOHA nem jön az IHLET, nem jön a HANG. Ihlet és hang CSENDBEN érkezik és akkor, amikor ŐK „AKARJÁK”, amikor IDEJE VAN. Semmit nem lehet kierőszakolni időnek előtte, se látóképességet, se információt, se fogantatást, se házat, se munkát, se társat....
 
Minden megoldás, minden IGAZSÁG BENNÜNK VAN.
 
Azt mondják, az „igazság az ismétlődésben van”. Ezt másképp SORSKERÉKNEK is nevezik. Csakhogy a „sorskerékben az ismétlődés igazsága” EGY BIZONYOS RENDSZER igazsága volt, aminek a legnagyobb „rákfenéje” épp az IsMÉTLŐDÉS. Miért? Mert az ismétlődés azt jelzi, legyenek bár a körülmények másak minden ismétléskor, változzon a színpad – ami egyébként mindig KÖNNYÍTETT LEHETŐSÉGEKET KÍNÁL -, hogy NEM TANULUNK!!! Hogy NEM EMLÉKEZÜNK!! Hogy NEM ÉBREDÜNK!! Addig ismétlünk, újra és újra, újabb sorsköröket futva, míg MAGUNKRA NEM ÉBREDÜNK.
 
A mostani idők, mint VÉGIDŐ - mivel az ISMÉTLŐDÉS KORSZAKA LEJÁR – sokszoros erővel segítenek az ébredésben. Ezt érzi mindaz, akinek ELÉG volt az ismétlődésből. Ő ELÉGETI a MÚLT KÖREIT, mert már TISZTA-ban van azzal, hogy KI VAGYOK ÉN?
 
Az ÚJ KÖR-ben a LÉLEK TÜZE fog kelleni a NŐ-vekedéshez a NŐ-S-ÉG FOLYAMÁban.
Ez a tűz nem ELÉG-et, hanem ÁT-ÉG-et. Nagy különbség...

Ezt a TŰZERŐT adja nekünk a MAG-MEG-ÚJ-ulásához a PLÚTÓ, a MARS és a VÉNUSZ együttállása, a SAS csillagkép alatt.
A KÉK és a VÖRÖS szín kombinációjában. MEly színek az ALGOL, a MEDÚZA színei is. ahol a SÁRKÁNyFEJ (és ITT A SÁRKÁNY JELENTŐSÉGE!!!) most a KIUTAT mutatja az ismétlődés fogságából.
VÖRÖS és KÉK - mely nem ELKÜLÖNÜLT, hanem EGY és UGYANAZ!
Ahogy a VÉR SZÍNE IS!

Most olvastam épp (persze teljesen véletlenül) a „200 éves szerelem” c. könyvben a következő mondatokat, a HÓRUSZRÓL:

„a Hórusz a Sólyomfejű ember, a szeme a megújulás jelképe és mindent lát.
A sólyom az egész eget átfogó madár, szemei a HOLD és a NAP, szárnyai átölelik az egész Földet”.

A Sas csillagképet nevezhetjük nyugodtan Sólyomnak, vagy Turulnak... A SÓLYOM pedig a LÉLEKMADÁR...

Napunk kísérő angyala HANIEL, aki a HOLD angyalaként a SZENVEDÉLY TÜZÉT hozza....hisz a Hold a KITELJESEDÉS és az ÁTVÁLTOZÁS minősége, amihez elengedhetetlen a TŰZ át-ÉG-ető minősége. Azaz NAP és HOLD...
Ugye értjük? Ugye érezzük?....
 
 
(Kép forrása: internet)