Mi is az a Rituálé?

Minden fordulópont meghatározó úgy a kozmosz, mint az annak részét képező ember életében.

Minden kezdet meghatározza a véget is valahol, ezért minden kezdetnek különleges jelentőséget adott az ember: megemlékezett róla, megünnepelte, rituálét kerírtett hozzá. A magyar nyelv adja vissza leginkább a lényegét: SZERT tartott. Szertartást végzett- ahogy modernizálva kifejezzük.

De mi is az a SZER? Ami "etet"? Amiből lett a "szeretet"? 

A szeretet megfoghatatlan fogalom és érzet. A vonzalom valaki és valami iránt, ami akár függőségbe is átcsaphat, csupán egy része. DE miért mondja akkor Jézus, hogy a világegyetemet a szeretet működteti?

Azért, mert az a SZER ami etet és táplál nem egy érzet. Hanem egy világlátás, egy szemlélet, egy tartás, egy etikai és erkölcsi hozzáállás, aminek alapja a "Jószomszédság" szere (és nem tör-vénye, mert ahol törvény kell, ott már törés van a rendszerben). A "jószomszédság" szere, ami a bü-ün vallás alaptétele nem más, mint a "szeresd felebarátodat mint tenmagadat". Mert akkor senkinek nem ártunk. Nem veszünk el, nem ölünk  - hogy csak a két legdurvább megsértését említsem. Ha csak ezt az egy SZERT egy-szer is betartanánk, nem lenne annyi baj a világban, mint amennyi van.

A magyar nyelv tökéletesen őrzi ennek hagyományát és lényegét, bizonyítva, hogy az ember soha nem a majomból származott (aki még mindig így gondolja, neki legyen nyugodtan a hite szerint), hanem egy valaha nagyon magas szintű szellemi tudásból zuhant, degradálódott a mai működése szintjére.

A régiek például nem a nyelvújításos "jár-dán" mentek, hanem a "szeren". MErt ebben minden benne volt. Hányszor intettek az öregek anno, hogy "fiam, a szeren menjél, ne kalézolj össz-vissza".

Vagy: milyen a "szertelen" ember? Szétszort, REND-SZER-telen, nincsenek irányai, céljai, akármerre terelhető.

A kozmosz, a világ EGY-SZER-űen működik, aminek a neve REND-SZER.

Nos, SZER-TARTÁST komoly eseményekkor tartunk.

A napi kicsi szertartásokat ezért én inkább RITUÁLÉ-nak neveztem el, mely nem magyar eredetű szó ugyan, benne van a lényegi tartalom, de mégsem SZER.

Ezzel bocsátom útjára a Rituálékat, melyeket naponta a Skorpió Stúdió fb-oldalán osztok meg, de a jelentőseket itt is közzé teszem.