25. Aug, 2016

Növekedéselmélet - növekedést szolgáló elmélet??

Csütörtök éjjel van. Éjfél után, most már lassan egy óra, miután a fb- oldalamon megfogalmazott gondolataim "fennakadás" miatt "felolvadtak" e tér-idö rejtelmeiben és így kénytelen vagyok mindent újra kezdeni....

De nem adom fel! Nem hagyom annyiban, nem olyan fából faragtak!

A felütést az íráshoz most, éjfél elött a Kossuth rádióban elhangott riport szolgáltatta. A téma a "Növekedést ellenzö közgazdászok" következö összejövetele volt. Illetve ennek kapcsán megkereste azokat a közgazdászokat, akik e kört létre hozták.

Azt hittem, rosszul hallok!! Tehát mégsem vagyok annyira hülye?? Nálam okosabb emberek is eljutottak ugyanarra a következtetésre, mint én?

Már több évvel ezelött feltettem magamnak a kérdést mint vállalkozó: kinek és minek növekedek én tulajdonképpen? Ki és mi diktálja azt az ütemet, aminek meg kell felelni? Ha nem érem el a  legalább 10%-os növekedést, akkor nem is vagyok ember?? Honnan jön az az ideológia? Ki jelentette ki, hogy ha megállsz, meghalsz?? Valóban nem lehet élni, élvezni azt, amiért megdolgoztál? Ki is diktálja a tempót az én életemben? Valóban el kell mindent úgy fogadni, ahogy van?? Ahogyan a "gazdasági élet diktálja"??

Nagylányom, akkoriban mint friss vállalkozó, kihegyezett füllel hallgatta háborgásaimat. Akkor még nem értette mi is az én problémám - ma már tudja ö is. De nem csak tudja, hanem érzi is. Hisz még fiatal. És rájött arra, ha nem áll meg, ha nem néz körül, nem tanulja meg élvezni azt, amiért dolgozik, nem csak, hogy belefárad, hanem elsuhan mellette az élet. Nagybetüvel is muszáj kiemelnem: az ÉLET!!!

Most a Kossuth rádió adásában nem "kisebb" ember szólalt meg (többek között) mint Somodi Imre. Gondolom, többen ismerik a nevét, hisz fogalomszámba ment jó pár éve. Ö volt, aki az elsö pezsgötablettákat elkezdte gyártani. Gyorsan felívelt az üzlete, neve lett a gazdasági életben. És természetesen bedarálta a növekedés, az elvárás, a "netzwerk". Mindig ott kellett álljon garázsában a legújabb autó, mindenhol ott kellett lennie, ahol név és rang és pénztárca számított...

Aztán minden növekedés elér egyszer egy plafont. Nála is bekövetkezett. Betegség, válás, anyagi veszteségek. És a kérdések: miért is? Kinek is? Hova tartok? Mi VOLT a cél? És hova lett az eredeti cél? Mi MOST a cél? Azaz miért is élek? Mi az élet valódi értelme??

Egyszer Hopp - aztán jön a kopp...

A "kopp" nagyon eltérö tud lenni. Jómagam csak a belsö énem hangjára álltam meg. Nem kellett a poklokra menni. Somodinak igen. De valóban le kell menni a poklokra?

Nézzük: honnan is ered a növekedés elmélet? Nos, nem is olyan régi keletü! A második világháború után jött létre a demokratikus államberendezkedésekkel együtt. Mintegy kéz-a-kézben a jóléti társadalommal, annak müködését biztosítva. Csakhogy! Ma már a jólétet és a növekedés elméletet diktálók teljes mértékven túlnöttek önmagukon, mára már valódi diktátorok lettek. Akik felül állnak minden demokratikus berendezkedésen, "osztják az észt" és a pénzt.

Itt a "hopp" világa. De nem kell sokat várni, és jön a "kopp" is...

Ennek elsö jele lehet immár (ismét csak) Németországban, hogy egy beszállító blokkolta  szállításait a VW részére. Meg MERTE tenni!!! Az egész gazdasági világnak elakadt a szava!! HOgyan  merte???

A megértéshez ismerni kell a multi-terror gondokodását. (Jómagam is tudom milyen). A multi megállapodik egy beszállítóval, kifejlesztenek egy közös projektet, majd miután elkészült, a multi kiírja tenderben, ki tudja ezt a legolcsóbban beszállítani? Nos, ezt blokkolta a beszállító!! Ugyanis ez az aljasság csúcsa!! (Jómagam is átéltem). Csak eddig SENKI nem emelte fel a szavát ellene. Féltve a piacát, a bevételeit... Azt a bevételét, amit a multi már amúgy is a padlóra nyomott... Az a multi, amelyik több mint 100%-os haszonnal adja el aztán a produktumait!

Hol is marad az élni és élni hagyni örök törvénye??

Az egész gazdasági élet valakik, valamilyen érdekböl származó ideológiájáról szól. CSAK rajtunk múlik, hagyjuk-e érvényre jutni vagy nem!! Semmi nem kötelezö!!

Ahogy Somodi Imre sem hagyta. És jónéhány közgazdász sem!!! És megalakították a "Növekedés ellenes közgazdászok szövetségét". AKik konferenciákat szerveznek, igyekeznek felhívni a figyelmet a növekedében rejlö hatalmas csapdákra!! Mert a növekedés nem más, mint az önmaga farkába harapó kígyó...

A saját tapasztalásom által azt tudom javasolni minden vállalkozónak: egyre figyeljen csak: a saját bensö hangjára!! Mert ez a hang a LÉLEK hangja, ami a LÈT-ért felelös. Nincs az a külsö elöírás, ami felül tudná bírálni. Ha mégis hagyjuk, úgyis csak ideig-óráig lesz eredményes...

Ne hagyjuk, hogy betegségig fajuljon a megfelelési kényszer, a mások által diktált tempo, az önnön örömeinknek folyamatos elhanyagolása miatt....Ha van hit, van partnerség, van megrendelés és van piac... Mindenki meg tud élni e Földgolyón.

Csak akkor nem, ha elhiszi, hogy nem...